maanantai 7. maaliskuuta 2016

Gluteenitonta ja maidotonta, kiitos

Vatsani on oireillut eritavoin jo pitkän aikaa. Milloin turvottaa, milloin vatsa on ihan ruikulla. Toisinaan vatsa ei tahdo millään toimia normaalisti tai siihen sattuu. Karsin ruokavaliosta pois yksi kerrallaan sellaisia ruoka-aineita, joiden tiesin helposti aiheuttavan vatsavaivoja. Ei auttanut. Kokeilin maitohappobakteereja. Olo ei juuri helpottunut, mutta jatkuva flunssakierre kyllä katkesi (JEE!)

Viime aikoina tilanne on mennyt koko ajan kurjemmaksi. Ruokailua seuraa poikkeuksetta vatsanväänteet ja niiden aiheuttama kipu. Vatsa ei toimi millään mittapuulla normaalisti. Aloin olla epätoivoinen ja tuntui siltä, että mitään ei kohta uskalla enää syödä, kun kaikesta alkaa vatsa oireilla. Kyllästyin jatkuviin oireisiin ja otin yhteyttä terveyskeskukseen.  



Sain ajan suoraan lääkärille ja vieläpä todella nopeasti. Lääkäri kuunteli tarinani alusta loppuun saakka ja teki tarvittavat tutkimukset. Kerroin kokeilleeni gluteenitonta dieettiä viime kesänä muutaman viikon ajan. En muista, koska vatsani olisi ollut yhtä oireeton ja huomaamaton. Olin itsekin ihan äimistynyt asiasta. Muutaman viikon jälkeen päätin kokeilla, mitä tapahtuisi jos hissukseen ottaisin gluteenia sisältävät viljat takaisin ruokavalioon, ainakin osittain (vehnää olen kuitenkin välttänyt koko ajan). Gluteenin lisäämisen myötä vatsaoireet palasivat.  

Sain lähetteen labrakokeisiin. Keliakiatesti, joku koe jolla poissuljetaan tulehduksellisten suolistosairauksien mahdollisuutta, sekä maksa-arvot. Tuloksia odotellessa. Lääkäri kehotti aloittamaan maidottoman ja gluteenittoman ruokavalion. Maidottoman, koska olen allerginen maidolle. Olen aina sietänyt maitoa pienissä määrissä, kunhan maitotuotteet ovat laktoosittomia. Pieni määrä maitoa aiheuttaa lähinnä ihottumaa, ei niinkään vatsavaivoja. Tästä huolimatta noudatan täysin maidotonta ruokavaliota nyt ainakin siihen saakka, kunnes vatsa rauhoittuu.

 Viime kesän kokeilujaksosta huolimatta, on gluteenittoman ruokavalion aloittamisessa silti oma hommansa. Viikonlopun käytin googlaillen erilaisia gluteenittomia ja maidottomia reseptejä. Ainakin kasvispiirakka onnistui oikein mukavasti. Onneksi olen kova ruuanlaittaja ja mielelläni kokeilen uusia reseptejä, sekä tuotteita. Toivon vain, että muutos ruokavaliossa auttaa. Näin vajaassa viikossa ei vielä ole huomattavissa suuria eroja, mutta ehkä myöhemmin? Toivon myös, ettei labrakokeiden tuloksista ilmenisi mitään hälyttävää. Mielestäni minulle riittää ihan hyvin yksi sekamuotoinen sairaus.

6 kommenttia:

  1. Onhan verikokeet otettu ennen gluteenittoman aloittamista? Ja jos haluat lääketieteellisen diagnoosin, niin se vaatii myös tähystyksen ja ennen sitä ei saa aloittaa gluteenitonta ruokavaliota. Melkein kaiken pystyy onneksi tekemään helposti gluteenittomana, vaihtaen vain ainesosat gluteenittomiin. Mutta on siinä silti opettelemista. Pullia en ole kyllä onnistunut miehelleni leipomaan ;) Ja ensimmäinen leipä, jonka tein vuosia sitten, sai nimekseen tiiliskivi :D

    VastaaPoista
  2. Kyllä, verikokeet otettiin ennen gluteenittoman aloittamista. Mietin itse samaa, että tähystykseen jos joutuu, niin sitä ennenhän ei saisi aloittaa gluteenitonta. Lääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, että aloitetaan kokeilu gluteenittoman kanssa nyt kuitenkin heti. Ehkä se aatteli, et kokeillaan nyt ja mietitään niitä tähystyksiä sitten verikoetulosten ja sen perusteella, auttaako gluteeniton vai ei.
    Saman oon kuullut muiltakin, että pullien leipominen gluteenittomana ei oikeen tahdo onnistua. Muuten kaiken saa tosiaan kyllä muokattua gluteenittomaksi. Eniten ehkä aikaa menee siihen, että oppii miltä erilaiset jauhot (niinkuin vaikka tattari) maistuu ja mihin kaikkeen ne sopii :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa aloittaa helpommista mauista, ettei tule täyttä törmäystä tattariin, hirssiin jne.. Suosittelen esim Semperin hienoa jauhosekoitusta (Fin Mix). Siitä voi tehdä ihan mitä vaan ja se maistuu tavalliselle jauholle. Toinen hyvä on Teff-jauhot - hyviä mutta kalliita.

      Poista
    2. Kiitos vinkeistä :). Etenkin tuollainen jauhoseos, mistä voi tehdä mitä vaan on hyvä tietää. Sitä pitää ostaa kaappiin heti. :)

      Poista
  3. Itse olen käyttänyt myös Semperin ja Sunnuntain jauhoseoksia, tulee tosi herkkuleivonnaisia! Esim. kääretortusta tulee aivan huikean mehevä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sunnuntain jauhoseosta olen itsekin kokeillut ja eilen löysin aivan superhyvän pikapiirakan (makean sellaisen) ohjeen :). Tästä tämä lähtee, gluteeniton elämä :)

      Poista